Sfantul Nicolae s-a nascut in Insula Naxos in anul 1851 din parinti binecredinciosi si instariti. Acestia aveau pe mosia lor o bisericuta cu hramul Sfantul Nicolae. Aici mergea de mic copil Sfantul Nicolae Planas sa se inchine si sa se roage. Copilul Nicolae, vazandu-l pe preotul de aici cum se imbraca in vesminte frumoase si slujeste, se acoperea si el cu un cearsaf si canta tot ce stia. De la varsta de 10 ani ajuta in Altar si priveghea toata noaptea.  Intr-o seara tarziu un om care trecea pe langa bisericuta  a auzit pe cineva cantand si intrand l-a descoperit acolo pe micutul Nicolae.

Dumnezeu l-a inzestrat de mic cu darul inainte-vederii. Intr-o seara stand cu tatal lui langa soba i-a spus ca vaporul familiei se scufundase langa Constantinopol. Si asa aveau sa afle ulterior ca se si intamplase.

Dupa moartea tatalui sau, a plecat la Atena cu mama si sora sa si s-a casatorit la varsta de 28 de ani cu Elena din neamul Provelenghi, din Kitira. A trait cu sotia sa foarte putin, doar pana au dobandit un copil. Apoi a fost hirotonit diacon in Biserica Schimbarii la Fata a Mantuitorului din Placa Atenei, la 28 iulie 1879. Dupa hirotonie si-a impartit averea cu sora sa si dupa ceva vreme si-a pus amanet si partea ramasa din mostenire pentru a ajuta un apropiat aflat intr-o situatie foarte dificila, acesta nereusind sa-i restituie banii. 

In 1884, 2 martie, a fost hirotonit preot in Biserica Sfantului Prooroc Elisei si si-a inceput slujirea preoteasca la Biserica Sfantului Pantelimon din cartierul Lumea Noua, parohia lui fiind alcatuita din 13 familii.

In fiecare an la praznuirea Sfantului Pantelimon facea priveghere, dar intr-un an era bolnav si avea temperatura mare. Desi ceilalti l-au sfatuit sa nu slujeasca, el avand o dragoste deosebita pentru Sfantul Pantelimon, nu a renuntat si a slujit in starea febrila pe care o avea. Atunci s-a intamplat ceva ce el insusi a povestit: 

"Noaptea, dupa Litie, m-am sprijinit istovit de marginea Sfintei Mese. In toropeala pricinuita de temperatura, il vad deodata inaintea mea pe Sfantul, ca un tanar, tinand un paharel plin cu un medicament si spunandu-mi: "Bea-l, Parinte, ca sa te faci bine!L-am luat din mana lui, l-am baut si m-am facut cu desavarsire bine, disparandu-mi si temperatura. Timp de o saptamana am avut o dulceata negraita in gat. Chiar atunci, pe loc, am socotit ca un pacat si o nerecunostinta faptul de a nu spune ceea ce s-a petrecut. Drept aceea am iesit inaintea Sfintelor Usi si le-am spus: Fiilor, in seara aceasta eram foarte bolnav, dar in clipa aceasta Sfantul Pantelimon mi-a dat un medicament pe care l-am baut si m-am facut bine".

Timp de 50 de ani nientrerupti Parintele Nicolae Planas a slujit Sfanta Liturghie zilnic de la opt dimineata si pana la trei dupa-amiaza, fie ca erau zapezi sau zile toride ori chiar vremuri nelinistite (invazia anglo-francezilor in 1917, spre exemplu). Purta in san doua boccelute (batiste mari legate) cu pomelnice si o cutie cu Sfinte Moaste pe care le numea "actele si contractele mele". Fiind intrebat cand se va odihni dupa slujbele pe care le tinea zilnic, raspundea: "Canta-voi Dumnezeului meu pana ce voi fi!"

A fost recunoscut ca un ocrotitor si aparator al miilor de saraci. Orice primea, impartea imediat. Dupa moartea sotiei sale, fiind tuns monah, s-a daruit total slujirii preotesti si cresterii unicului sau baiat Ioan pe care l-a educat in acelasi spirit de daruire si jertfa. In mica bisericuta a Sfantului Ioan  unde a slujit pana la moarte au inceput sa vina credinciosi din toata Atena si veniturile parohiei s-au marit. Insa orice castiga daruia saracilor si celor fara ocrotire, insa punand in lucrare porunca "sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta".

A trecut la Domnul la varsta de 82 de ani, in 2 martie, ziua care a coincis cu data hirotoniei sale. Desi nora incercase sa-l cheme pe doctor, Parintele Nicolae a raspuns ca nu e nevoie, "medic este Dumnezeu". Si dupa trei zile in care a stat bolnav in pat, a chermat-o pe nora sa si i-a zis:

Marie, ce lumina, ce soare este acesta ce se vede in oglinda? Nu pot sa-l privesc." Nora, crezand ca aiureaza, a inchis fereastra si Parintele a continuat zicand: "Nu-mi luati acest copilas de pe piept? Ma apasa." Si tusind usor s-a dus catre Domnul ca o pasare.

Au venit mii de credinciosi sa-l vada pe dragul lor Parinte Nicolae si sa-i sarute mana care era asezata in chip de binecuvantare. La inmormantare a slujit si Arhiepiscopul Atenei, Hrisostom, iar preotul Lambropulos, impreuna-slujitorul Parintelui Nicoale, a facut o scurta biografie a celui plecat la Domnul, incepand astfel: "Din 1851 - anul nasterii sale - cei optzeci si doi de ani de petrecere pasnica si blanda, de viata senina trupeasca si duhovniceasca au fost strabatuti fara zgomot, din varsta cea prunceasca a sa in care s-a aratat a fi un copil fara de rautate, si pana alaltaieri de catre prea blandul, tuturor apropiatul si iubitorul de oameni Parintele Nicolae." 
    
Sursa:  "Sfantul Nicolae Planas", traducere din limba greaca de Ieroschimonah Stefan Lacoschitiotul, Editura "Evanghelismos", Bucuresti, 2002, Asociatia "Schitul Lacu - Sfantul Munte Athos"
Vietile sfintilor secolului XX